Bristand vett en odugandes tanke!

Kärnkraften är lönsam och konkurrenskraftig hörs från debattörer som anser sig ha vett!
 
I Sverige har  politikerna vaknat till att klimetet inte är förhandlingsbart. Då dyker självutnämnda dugande män upp och förklara att lösningen är kärnkraft. Vad som ter sig skrämmande är att dessa saknar insikt i kärnkraftens verkliga kostnader. De väljer den enkla populistiska alternativet.

Kärnkrafts förespråkarna talar gärna om en modern teknik som ständigt utvecklas, med säkrare och effektivare anläggningar. Till exempel reaktortypen AP 1000. Den fjärde generationens kärnkraftverk. En reaktorer som inte kan haverera, som kan använda utbränt kärnbränsle från befintliga kärnkraftverk och har en enorm energi att nyttja samt en slutförvaring som kan gå från 100.000 år till kanske 1000 år.

När tillverka av kärnkrafts utrustning avvecklar sin verksamhet ter sig drömmen om nya kärnkraftverk som kan byggas till konkurrenskraftiga priser som ett halmstrå eller en framtida hägring. 

Under lång tid har ingen sett skogen pga alla träd, när det gäller vinden har den inte heller varit synlig mer än när den driver fram en segelbåt. Nu har marknaden för billig sol- och vindkraft helt slagit undan benen på storskalig kärnkraft. Helt enkelt av det enkla skälet att den inte är konkurrenskraftig.

För Sveriges del skulle en yta stor som Flens kommun räcka för att förse landet med El! Ser vi till alla hustak som kan förses sed solpaneler så är det ingen ny yta som tas i anspråk. Vindkraft till havs och vid kusterna utsprida över Sverige där områden kan avsätta till exploatering kommer knappas ut till mer än någon procent av kusten. 95 %av kusten kan skyddas mot vindkraft det mesta av kusten har redan anan verksamhet.

Skulle denna framtid vara möjlig? Till detta kan vi utnämna en EST "dugande man". Därvid inte uteslutande av någon kvinna. Vem reser sten över denne?

 
 

Andvett reste sten över Est

Andvät reste sten efter Est++ sin fader, en dugande man.
Runstenen från 1000-talet  hittades 1888 i en åker och sprängdes för att den var i vägen, sammanfogades 1961.
Est är en benämning på "en dugande man" . Benämningen är indentiskt med ett folkslag och vad mannen egentligen hade för namn vet vi därför inte. EST omnämns på många stenar, latinsk betydelse för Est är bra. "Dugande man" finns omnämnt på 6 Sörnländska stenar.
 
Numera är stenen rest utmed cykelleden till Sundbyholm och väl värd att stanna vid och minnas EST, för 1000 år sedan en dugand man..

RSS 2.0